19o

31 ТРАВНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ

  • 2024.05.31 08:23
    • Громада
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 80

В 1988 році, Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила 31 травня - Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day). Завдання цього дня – привернути увагу до небезпек для здоров’я, які тягне за собою вживання тютюну, і закликати до проведення ефективної політики щодо зменшення масштабів споживання тютюнової продукції в усьому світі.

     У 2024 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) стає рупором голосів молодих людей, які закликають уряди захистити їх від цілеспрямованого впливу тютюнової та нікотинової промисловості. Так як останнім часом, завдяки недобросовісній рекламі, серед курців стрімку популярність, а особливо серед молоді, набувають нові продукти альтернативного споживання нікотину, такі як кальяни, айкоси, гло, вейпи, хіти, смоки, стіки та електронні сигарети, яку не може зупинити ані відсутність точних наукових даних про безпечність їх застосування, ані спростування міфів про те, що завдяки електронним сигаретам легко кинути курити.

За оцінками ВООЗ та їх партнерів, наразі у всьому світі 37 мільйонів дітей віком 13–15 років вживають тютюн, причому у багатьох країнах рівень використання електронних сигарет серед підлітків вищий, ніж серед дорослих.

Ілюзорна безпечність електронних сигарет, або вейпів (пристроїв, які використовують електричну енергію для нагрівання спеціальної рідини до стану аерозолю, який потім можна вдихати) приваблює курців, багато хто намагається позбутися тютюнової залежності, вдаючись до вживання електронних сигарет, однак, дані епідеміологічних досліджень свідчать про протилежний ефект – посилення залежності споживачів вейпів від звичайних сигарет. Насправді, електронні сигарети (часом навіть ті, на яких вказано “безнікотинові”) містять психоактивну речовину – нікотин, що викликає залежність та негативно впливає на здоровʼя, особливо здоров’я молодих людей, чиї органи та системи ще формуються.

Крім нікотину, суміші для електронних сигаретах містять такі речовини:

  • пропіленгліколь та гліцерин – токсичні речовини;
  • ацетальдегід і формальдегід - мають канцерогенну дію;
  • акролеїн - може спричинити незворотне пошкодження легенів;
  • нікель, олово, свинець – важкі метали;
  • кадмій – токсичний метал, який викликає проблеми з диханням;
  • бензол – летюча органічна сполука, здатна викликати захворювання серцево-судинної та дихальної систем.

Аерозоль в електронних сигаретах також містить потенційно небезпечні хімічні речовини, вдихання яких наражає на додаткову небезпеку як самих курців, так і їх оточуючих.

Безпечного куріння не існує!!!!

До того ж у Всесвітній день без тютюну потрібно нагадати про шкоду паління не тільки в розрізі здоров’я, але й про інші важливі аспекти проблеми, на які люди не часто звертають увагу, а саме:

  • економічні збитки для держави, що виражаються у вигляді значних видатків на охорону здоров’я, яких потребує лікування хвороб, спричинених палінням;
  • незаконна торгівля тютюновою продукцією — кожна десята цигарка в світі є об’єктом незаконного продажу без ліцензії та сплати податків. При цьому саме високі податкові ставки на тютюн у всьому світі покликані допомагати в боротьбі з тютюнопалінням.
  • шкода навколишньому середовищу- для вирощування тютюну використовують багато пестицидів і добрив, які забруднюють ґрунти і воду. Під тютюновими плантаціями в світі зайнято більше 4 мільйонів гектарів земель, а також тютюнова промисловість є причиною 4% вирубки лісів на планеті.

Отож, людей, які палять, закликаємо якомога швидше кинути цю пагубну звичку.

Відмова від куріння має низку переваг і не лише для здоров’я. Це також гарний спосіб потурбуватися про рідних і близьких. Будьте здорові!

 

Лікар із загальної гігієни

Калуського РВ ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ»                                                                                                   Олеся Перегінець

 

Інші новини