21o

31 травня - Всесвітній день без тютюну

  • 2022.05.31 08:15
    • Охорона здоров'я
  • 291

       Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No - Tobacco Daу).

       Тютюн щорічно убиває 5 мільйонів людей у світі й ця цифра зростає, 110 тисяч таких смертей приходиться на Україну. Особлива небезпека у тому, що все більше до тютюнопаління долучаються діти. За неофіційними даними сьогодні курять близько 17% школярів. Ще одна сумна цифра - щороку від паління в Україні помирає 120 тисяч людей.

        Куріння шкідливо впливає на центральну нервову систему, що супроводжується головним болем, шумом у вухах, запамороченням. Тютюновий дим також подразнює дихальні шляхи. Наслідком чого є кашель, який посилюється вранці, поступово розвивається хронічний бронхіт. У курців рак легень буває в 20 разів частіше, ніж у некурців. Куріння часто викликає розвиток виразкової хвороби. Особливо негативно паління впливає на жінок. Існує сумна статистика, згідно з якою серед 100 новонароджених малят, матері яких під час вагітності палили, четверо помирають протягом першої доби після народження.

 Україна - серед перших за кількістю викурених цигарок на людину. Це говорить про те, що в нашій країні ця проблема сягнула розмірів епідемії.

        Тому сьогоднішній день – це привід ще раз задуматись, що для кожного з нас важливіше, здоров’я чи сумнівне задоволення. І якщо у когось із людей, що курять десь глибоко дозрівало бажання розпрощатись з тютюном, то чому б не зробити це саме сьогодні? Тоді ці поради саме для Вас!

Поради для тих, хто хоче кинути курити:

  1. Одні лікарі й психологи рекомендують кинути курити різко. Інші пропонують так звану тактику малих кроків: курець послідовно й суворо виконує визначену програму відвикання від куріння. Оголосіть своїм друзям та рідним, що ви кидаєте палити – прилюдне зобов’язання зміцнює силу волі.
  2. Купуйте сигарети в обмеженій кількості.
  3. Зменшуйте поступово кількість викурених щодня цигарок.
  4. Тримайте цигарки у віддаленому місці, щоб за ними довелося ходити.
  5. Відмовляйтесь від запропонованих цигарок і не просіть їх самі.
  6. Ніколи не носіть сірників і запальничок.
  7. Покуривши, помийте попільничку і сховайте.
  8. Ніколи не паліть вранці до сніданку.
  9. Не паліть під час ходьби, у кімнаті, коли хочеться їсти, у транспорті, на природі.
  10. Подумайте, перш ніж закурити, зачекайте 2-3 хвилини, можливо бажання зникне.
  11. Підрахуйте скільки грошей ви заощадите, скоротивши частоту куріння та взагалі кинувши курити.

Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики

виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися.

      Запам’ятайте, що труднощі, пов’язані з процесом припинення куріння, – явище тимчасове, а переваги від припинення куріння – на все життя!

 

Інші новини