17o

29 серпня минуло рівно 5 років з часу прийняття міською радою рішення про реорганізацію перших сільських рад територіальних громад Кропивника та Мостища, що добровільно приєдналися до міста Калуша

  • 2024.08.30 17:30
    • Громада
    • Старостинські округи
  • 56

 Відтак розпочався новий відлік в нашій історії, адже Калуш з приєднаними селами утворили єдину об’єднану територіальну громаду. Невдовзі ще доєдналися Студінка і Середній Бабин, Вістова з Бабином-Зарічним та Сівка-Калуська.

Насправді об’єднавчий процес був неминучий та тільки набирав обертів, адже тривала адміністративно-територіальна реформа. А вже 12 червня 2020 року окремим розпорядженням Кабінету Міністрів України №714-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Івано-Франківської області» остаточно був визначений склад Калуської міської територіальної громади, який і на сьогодні є актуальним.

Таким чином 16 сіл збагатили нашу громаду своїми людьми, культурою, традиціями, своєю неповторністю та самобутністю. Кожне з них – це наша гордість та значний ресурс спільного розвитку.

За територіальним принципом села згруповані в 11 старостинських округів. І на сьогодні тут проживає 22189 мешканців (у Калуші – 61316).

Насамперед перед міською радою стояло завдання чимскоріш згуртуватися в єдину монолітну громаду, забезпечити однакові умови в отриманні різноманітних послуг (адміністративних, освітніх, медичних, соціальних тощо), що було однією зі стратегічних цілей адміністративно-територіальної реформи.

Відповідно – кожен старостинський округ має старосту, діловода та працівника віддаленого робочого місця ЦНАПу. В кожному старостинському окрузі працює соціальний працівник від територіального центру.

Школи старостинських округів, садочки стали окремими бюджетними закладами громади (як і міські заклади освіти), і фінансуються з місцевого бюджету за однаковим принципом. Додамо, що діти сільських місцевостей мають більше можливостей навчатися в закладах позашкільної освіти. А відкриття у Боднарові філії школи мистецтв – взагалі стало значною подією для всієї громади.

Це ж стосується амбулаторій сімейної медицини та ФАП. Тут слід також згадати відновлення роботи ФАПу в с. Середній Бабин.

Також перевагами для сіл після входження до міської громади є видатки на ремонт і утримання доріг, вуличного освітлення, благоустрою тощо.

Звісно, що на сьогодні залишається надзвичайно багато проблем у сільській місцевості, але ми намагаємось їх вирішувати, хоча війна дуже часто вносить нам корективи не на користь розвитку. Але ми дуже сподіваємося, що мешканці з року в рік все ж помічають поліпшення середовища у кожному селі. Для цього ми з місцевого бюджету спрямовуємо за різними напрямками чималі кошти. Без врахування освітньої субвенції в 2021 було виділено 58,05 млн грн, в 2022 – 77,90 млн грн, а в 2023 – 82,49 млн грн.

Варто зазначити, що питома вага у вищезазначених сумах – доходи від сіл (єдиний податок з фізичних та юридичних осіб, ПДФО, акцизний податок, земельний податок, орендна плата, плата за надання інших адміністративних послуг, держмито) становлять близько 22 відсотків. Решта – кошти з бюджету громади. Це можна відстежити на інфографіці за 2023 рік у розрізі старостинських округів, що прикріплено до цього допису.

Традиційно с.Копанки до бюджету громади вносять більше, аніж становить сума витрат. Це, звісно, відбувається завдяки роботі ТОВ «Гудвеллі-Україна».

Інші новини