23o

28 вересня – всесвітній День боротьби зі сказом

  • 2024.09.28 09:00
    • Громада
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 29

Всесвітній День боротьби зі сказом відзначається щорічно 28 вересня, починаючи з 2007 року. Дата обрана не випадково. 28 вересня – це день смерті французького мікробіолога Луї Пастера, який створив першу у світі вакцину від сказу. Цього дня представники медичної спільноти проводять різноманітні санітарно-освітні заходи щоб привернути увагу до проблем поширення цієї хвороби, її наслідків, успішних прикладів боротьби з цим захворюванням, а також підвищити обізнаність щодо її профілактики.

 За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) сказ входить в першу п’ятірку основних небезпечних зоонозів  (захворювань спільних для людей і тварин), що завдають найбільших соціальних і економічних збитків. Захворювання реєструють більше ніж в 150 державах і територіях світу, на всіх континентах, окрім Антарктиди. Щороку від цього захворювання в світі гине понад 55 тисяч людей і більше 1 млн. тварин. За даними ВООЗ у 99% випадків смерті людини від сказу джерелом інфекції є собаки. Близько 40% жертв укусів ймовірно скажених собак – діти віком до 15 років. В Україні вже більше 40 років триває епізоотія сказу природного типу. Спостерігається циркуляція вірусу серед 23 видів диких та шести видів домашніх і сільськогосподарських тварин в різних природно-географічних зонах. Кількість випадків сказу поступово зменшується, проте війна негативно впливає на поширення хвороби, тому що дикі тварини мігрують з регіонів, де тривають бойові дії. Постійно збільшується і чисельність диких тварин (особливо рудих лисиць), які є головним джерелом та резервуаром збудника сказу в дикій природі. Ховаючись від обстрілів, вони проникають в передмістя та селища громад. У зв’язку з відсутністю проведення оральної антирабічної вакцинації диких тварин в ряді областей існує висока ймовірність знаходження серед них тварин, хворих на сказ. В свою чергу зростають ризики виникнення осередків сказу серед безпритульних тварин, які також можуть контактувати з дикими. Зареєстровані випадки нападу лисиць на тварин, які утримуються на подвір’ї (зокрема собак). Зросла кількість випадків захворювання хатніх тварин.        

Впродовж 2023 - 2024 року епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Україні залишається  складною. Щорічно реєструються поодинокі випадки сказу серед людей. Найбільше випадків сказу людей в Україні було зафіксовано у 2007р. – 7, а також у 2011 і 2015 роках – по 6 випадків. В 2024 році зареєстрований 2 випадки сказу серед людей: в Харківській області та Дніпропетровській областях. На Прикарпатті останній випадок сказу серед людей зафіксований в Городенківському районі у 1994 році.

В Калуському районі станом на 25.09.2024 року зареєстровано 2 випадки сказу серед тварин (с.Негівці - лисиця, с.Боднарів -  домашній кіт), в 2023 році також 2.

За 8 місяців 2024 року за медичною допомогою з приводу укусів тварин в ЗОЗ району звернулось 148 осіб проти 115 за аналогічний період минулого року. З них покусано відомими собаками – 97 осіб, безпритульними – 22; відомими котами – 25, безпритульними – 2; іншими тваринами – 2 (щурами).

Щеплення проти сказу призначено 36 постраждалим проти 16 за період 8 місяців 2023 року.

Калуський районний відділ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» звертає увагу, що сказ  - гостре, особливо небезпечне, інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Воно характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі швидким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. Людина може заразитися сказом при укусах тваринами, ослиненні, нанесенні подряпин чи поранень предметами, забрудненими слиною і мозком хворої тварини. Можливе зараження при зніманні шкір хворих на сказ тварин, особливо лисиць.

Але йому можна запобігти за допомогою вакцинації. За даними ВООЗ в переважній більшості випадків смерті людей від сказу джерелом інфекції є собаки. Інкубаційний період хвороби триває від 2 тижнів до 3 місяців, іноді до року і залежить від таких факторів, як місце проникнення вірусу і вірусного навантаження.  Зокрема від:

- місця, кількості і глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя, голову, кисті рук);

- кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;

- віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Основні заходи профілактики сказу:

— Укушені рани, подряпини, ослинення негайно промийте теплою проточною водою з милом. Краї рани обробіть 5% настоянкою йоду або 70° спиртом та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до лікаря-травматолога для проведення антирабічного лікування;

— Утримуйтесь від контактів з безпритульними та дикими тваринами, особливо лисицями;

— Виконуйте правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними;

— Повідомляйте фахівців ветеринарної медицини про виявлення в населеному пункті лисиць, захворювання тварин, або їх трупів, в разі, якщо тварина загинула;

Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря;

— Не знімайте шкіру з трупів диких тварин;

— У разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте прізвище, ім’я і по-батькові господаря, його домашню адресу. Це допоможе уникнути щеплень, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд;

— При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробіть гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати;

—  Щорічно вакцинуйте проти сказу домашніх та сторожових собак;

— Проводьте заходи боротьби з мишовидними гризунами в жилих, господарських приміщеннях, на дачних ділянках, тощо враховуючи, що гризуни також підтримують збудника сказу в природі;

— Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь за медичною допомогою! 

 Не забувайте, що тварина, яка укусила,  на вигляд може бути здоровою, а захворювання сказом може проявитися до року і пізніше. Вірус сказу у слині хворої тварини появляється за 10 днів до появи клінічних ознак.

Важливо пам'ятати, якщо людина захворіла на сказ, то її вилікувати вже неможливо. Єдиним засобом профілактики захворювання на сказ є лікувально-профілактичні щеплення за призначенням лікаря.

 

 

Лікар-епідеміолог Калуського

районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                          Мирослава Гуменяк

Інші новини