6o

2 квітня – Міжнародний день дитячої книги

  • 2021.04.01 16:51
    • Соціальна сфера
  • 274

Щороку 2 квітня людство святкує Міжнародний день дитячої книги. Це свято було започатковане 1967 року рішенням Міжнародної ради з питань дитячої книги, а дата вибрана невипадково. Саме цього дня народився славетний данський казкар Ганс Крістіан Андерсен  (1805-1875). Тож відзначаючи цю подію, ми згадуємо всі чудові твори цього дивовижного митця й оцінюємо подальші старання його послідовників.

Яке місце сьогодні посідає книга у вихованні і розвитку дітей? Фахівці із соціальної роботи Калуського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді зробили опитування серед сімей, де на вихованні малолітні діти з метою визначення відсотка використання дитячої книжки як методу сімейного виховання. Виявилось, що лише 30 % із опитуваних батьків мають зазвичай  читати дітям казки. На жаль, інтернет та мобільні телефони витісняють це важливе спілкування. Час карантину дає нам унікальну можливість для живого спілкування батьків та дітей через книжку. А чи використовуємо ми це?

Чому корисно читати? Коментує практичний психолог Центру Зоряна Рудобашта, - «тому, що читання художньої літератури – це  прекрасний спосіб покращити психологічний стан здоров’я, включити до роботи мозок: розвивати пам'ять, творчі здібності, пробудження фантазії та уяви, а також читання зменшує стрес».

Як навчити дитину читати? Коментує фахівець із соціальної роботи Уляна Бялик, - «читайте для дитини з раннього віку вголос, купуйте цікаві та яскраві книги; прочитавши з дитиною віршик чи казку попробуйте їх переповісти, не  змушуйте дитину читати, а придумайте подачі книжки в ігровій формі».

Отож, шановні батьки, подумайте, читання – це корисне спілкування з вашою дитиною; книга збагачує дитячий словниковий запас, чудово збуджує уяву та бажання відкрити для себе новий світ. Не забудьте поповнити власну бібліотеку цікавою книжкою для дитини і результат не забариться.

Працівники Калуського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді висловлюють щиру вдячність Почесному калушанину, члену Національної спілки письменників України, патріарху дитячої книжки Ігорю Гаврилюку за подаровані дитячі книги для дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Інші новини