7o

19 вересня офіційно відкрили Мультикультурний центр

  • 2022.09.20 09:22
    • Актуально
    • Культура
    • Participation in grant projects and programs (Участь в грантових проектах)
  • 414
19 вересня, як і 115 років тому, свої двері відчинив Мультикультурний центр (колишній Концертний зал). Збудована будівля наприкінці ХІХ — початку ХХ століття була відкрита 8 вересня 1907 р. У 2002 році була частково знищена у пожежі. І ось, через 20 років знову відкриває двері для поціновувачів мистецтва.

   Адже відновлення та збереження пам'яток історичної спадщини - наш обов’язок!

   Це визначна подія у житті нашої громади. Ми пишаємося тією колосальною працею, яка тривала упродовж трьох років в рамках європейського проекту «Культура у віддзеркаленні – реставрація Будинку Культури в м. Сеїні (Румунія) та Концертного Залу в м. Калуш (Україна)».

   Освятили оновлене приміщення священнослужителі релігійних громад Української Греко-Католицької Церкви отець-декан Степан Скібіцький, Православної Церкви України отець Федір Мороз та Римсько-Католицької Церкви в Україні отець Роман Стадник.

   Міський голова Андрій НАЙДА вручив подяки тим, завдяки кому Центр відкрив свої двері: працівникам управління культури, економіки та людям, які у 2017 розпочинали цей проект. Зокрема велика вдячність міському голові сьомого демократичного скликання Ігореві Матвійчуку та керівництву КАРПАТНАФТОХІМ.

    Керівник обласного управління культури національностей та релігій Володимир Федорак також вручив грамоти Івано-Франківської обласної державної адміністрації міському голові Андрію Найді і начальнику управління культури, національностей та релігій міської ради Любові Джуган.

   Відреставрована будівля – це сучасне приміщення із збереженими металевою сходовою кліткою, сходами цільного природнього каменю та сценою із трьома сходинами, решта - модернізовано. Зокрема, облаштовано кабінети для занять з народної творчості (вишивання, тощо), на третьому поверсі – кав’ярня. Передбачено й студію звукозапису.

   Загальна грантова сума коштів, яка була витрачена – 325 489.06 євро, з них місцевого бюджету – 32 548 91 євро, грантодавців – 292 940, 15 євро. Придбано сучасний мікроавтобус, який автоматизований та пристосований для людей з інвалідністю.

   Мультикультурний центр - це значний здобуток, який став можливим завдяки плідній, інтенсивній діяльності сотні людей в Україні та Румунії. І сьогодні величезна вдячність всім!

   Знаково, що першим, хто виступив на оновленій сцені, був військовий оркестр Військової академії з Одеси.

Впевнені, що Мультикультурний центр стане місцем для культурно-мистецького розвитку не одного покоління калушан.

Це наша спільна маленька перемога на шляху до основної!

Інші новини