7o

У Краєзнавчому музеї Калущини відбулася лекція на тему «Українська народна самооборона на Станіславщині у 1943 р.». (До 80-ї річниці створення Української народної самооборони

  • 2023.06.16 13:48
    • Громада
    • Культура
  • 177

Автор лекторію Іван Тимів, історик, провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини КЗ «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради», з’ясував причини створення Української народної самообо-рони (далі УНС), серед яких: посилення репресій з боку німецької влади, поява радянських диверсійних загонів, антиукраїнська діяльність польської Армії Крайової (АК), яка прагнула відновлення Речі Посполитої в межах 1939 р. Поняття УНС визначив як форму опору німецьким окупантам у Східній Галичині, що згодом переросла у збройне формування УПА-Захід. Сформулював завдання УНС – захист українського населення від репресивних дій з боку окупантів.

Автор зауважив, що після впровадження надзвичайного стану 10 жовтня 1943 р. німці прилюдно повісили й розстріляли 1541 мешканця Галичини, з яких 553 жителі Станіславщини. Виокремив діяльність організатора УНС – Олександра Луцького («Беркута»). Констатував, що формування відділів УНС в Карпатах розпочалося у травні 1943 р., а завершилося 15 серпня 1943 р. До них було залучено більше 2 тис. стрільців, з яких сформовано 5 куренів. Відділи УНС провели приблизно 47 боїв і 129 сутичок з німецькими військами, в яких загинуло 1500 німецьких вояків. Бойові дії відділи УНС вели на теренах Долинщини, Калущини, Чорного лісу, Гуцульщини та в інших районах Станіславщини.

Співдоповідач Олег Ониськів, головний спеціаліст із забезпечення зв’язків зі ЗМІ Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області, викладач Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу повідомив  про створення повітового штабу і формування УНС у Калуській окрузі ОУН, деталізував участь у цих подіях Івана Белейовича («Дзвінчука»), одного з активних організаторів УНС на Станіславщині. Наприкінці заходу автори відповіли на запитання слухачів за темою лекції.

 

 

 

Інші новини