4o

15 березня відбулася робоча нарада щодо впровадження культурно-історичного маршруту "Бойківська сіль"

  • 2023.03.15 17:44
    • Економіка
    • Туризм
  • 373
Наприкінці минулого року Калуська громада вперше серед 62 територіальних громад Івано-Франківської області у рейтингу туристичної активності посіла 4 місце.

   Цей високий показник продемонстрував перспективу розвитку туристичного потенціалу Калущини.

   Тож сьогодні, 15 березня, відбулася робоча нарада заступника міського голови Богдана Білецького за участю Віталія Передерка, начальника відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації, представників управлінням економічного розвитку міста міської ради, Долинської, Новицької, Рожнятівської територіальних громад, громадських організацій та інституту основної хімії «НІОХІМ».
   Ще на початку 2021 року Калуська, Долинська та Новицька територіальні громади об’єдналися для
створення культурно-туристичного маршруту "Бойківська сіль" .
   Його метою було відновлення та збереження історичних цінностей щодо видобування солей на даних територіях; відновлення та поширення відомостей серед мешканців про основні осередки солеваріння та солевидобування на територіях сучасних громад; розробка та видавництво карти маршруту та брошури з історичними відомостями про основні локації маршруту; відновлення туристичних локацій – криниць з метою популяризації історичної спадщини.
   Проект не став переможцем ґрантової Програми, проте зацікавив своєю значущістю представників обласного відділу туризму з метою подальшого його реалізації.
   Сьогодні на нараді обговорили питання розвитку проекту із залученням сусідніх громад, зокрема, й Рожнятівської.
   Богдан Білецький зазначив, що Галичина є краєм солевидобування. І Калуська громада має свою історію, пов’язану з зазначеним промислом, яка буде цікава й іншим. Тому важливо досліджувати та популяризувати історичну багатогранність громади.
   Про перспективи участі у грантових проектах у сфері туризму розповів Віталій Передерко. Наголосив, що наразі необхідно напрацювати теоретичний матеріал, а після Перемоги спрямувати зусилля на отримання грантів, залучення інвестицій для його реалізації.
   Юрій Садовий, провідний геолог Калуської галургійної лабораторії «НІОХІМ» повідомив про історію соледобування на Прикарпатті.
   Проекти «Бойківська сіль», «Саліна. Реновація» презентувала Мар’яна Думенко, головний спеціаліст загального відділу Калуської міської ради.
   Краєзнавець Василь Фіцак поділився особливостями прокладення веломаршруту.
Після наради відвідали об’єкти майбутнього маршруту: музей історії ТОВ «Карпатнафтохім» у ПК «Мінерал», промислову ратушу на вул. Чорновола, Домбровський кар’єр, соляні криниці у селах Новиця та Петранка.
   А також - соляну свердловину «Барбара» та музей Бойківщини в м. Долина.

  Робота продовжується. Тож, сподіваємося, що тематика видобутку солі незабаром стане одним з напрямків розвитку туристичного потенціалу нашої громади.

Інші новини