14o

27 СІЧНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

  • 2022.01.27 07:45
    • Громада
  • 676
Схиляємо голови у скорботі, згадуючи трагічну сторінку в історії людства - ГОЛОКОСТ. Переслідування нацистами євреїв під час Другої світової війни призвело до масового винищення їх лише за етнічну приналежність!
   В окупованій Україні жертвами Голокосту стали понад 1,5 млн осіб. Політика терору проти євреїв знищила їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту. На жаль і Калуш не став винятком.
У липні 1941 р. влада в місті опинилася у руках німців, які в серпні зібрали більше 300 євреїв міста, катували їх у школі, а потім зовсім нагих замордували у лісі «Березина» біля с. Пійло. Серед  перших  жертв  були юристи, лікарі, інженери, учителі, інтелігенти. Акт, складений комісією від 14 травня 1945 р. на основі свідчень очевидців, підтверджує факт страти 380 євреїв впродовж 23–25 серпня 1941р., серед них доктори Немлих, Гефель, Васерман, Айвенбрух, адвокати Фінкельштейн, Сокаль, Надель, інженер Фінкел, вчитель гімназії Штраусова. Одночасно  німецькі  солдати  почали  знущатися  над  єврейським  кладовищем. Вони розбивали надгробки і використовували їх для брукування доріг…
  І це лише частина історії страшних подій часів ГОЛОКОСТУ. Сьогодні ми не тільки згадуємо безневинно убієнних, але й говоримо про те, що є ще сторінки, які потребують вивчення та дослідження.
ПАМ'ЯТАЙМО!
(За матеріалами статті «ЗЛОЧИНИ НАЦИСТСЬКОЇ НІМЕЧЧИНИ В м. КАЛУШІ (1941–1944 рр.)». Автор Сергій АДАМОВИЧ, доктор історичних наук, професор кафедри теорії та історії держави і права ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»
Інші новини