23o

1 лютого стартує кампанія зі щеплення від поліомієліту дітей, які не були вакциновані вчасно

  • 2022.01.26 15:57
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 281

З метою реагування на спалах поліомієліту в Україні, який повернувся!, з 1 лютого 2022 року починається перший раунд форсованої планової імунізації проти поліомієліту дітей від 2 місяців до 6 років.

   За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я епідемічна ситуація у світі з поліомієліту є несприятливою. Поліомієліт активізувався у країнах Азії та Африки. При сучасних міграційних процесах створюється загроза з цієї інфекції для інших держав і континентів. Поліомієліт є однією з найактуальніших проблем охорони здоров’я. Це небезпечне інфекційне захворювання, від якого дорослі і діти можуть стати інвалідами, або навіть померти! Вірус поліомієліту вражає спинний мозок та інші відділи центральної нервової системи. 5–10% паралізованих внаслідок поліомієліту хворих помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. Найбільш вразливі до поліо діти до 6 років. Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту, а також вірусоносії. Вірус може передаватися через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу. Також можлива передача мікроба повітряно-краплинним шляхом. Заразними при поліомієліті є біологічні виділення з верхніх дихальних шляхів та випорожнення від хворих.

   Єдиним надійним засобом запобігання важкому поліомієліту вважається імунізація, яка згідно Національного календаря профілактичних щеплень в Україні проводиться дітям, починаючи з двохмісячного віку від народження. Для формування імунітету до поліомієліту на все життя потрібно і необхідно шість доз вакцини: у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ); у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ). Обидві вакцини, ІПВ й ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ вводиться за допомогою ін’єкції. Вона запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ випускається у формі крапель, які крапають у ротову порожнину дитини. Ця вакцина формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу. Завдяки імунопрофілактиці створюється штучний імунітет, який допомагає формуванню епідемічного благополуччя. Відмова від щеплень проти поліомієліту не є правильним рішенням батьків. Адже наслідки і ускладнення від нього залишаються на все життя.

Інші новини