14o

05 жовтня 2022 року продовжились заняття в Університеті третього віку

  • 2022.10.05 15:56
    • Громада
  • 224

Цього разу слухачі Університету зібрались в Музеї оселі родини Івана Франко, що знаходиться в житловому масиві Підгірки. Цікаву екскурсію провела науковий співробітник музею Леся Кирилович. Вона ознайомила  слухачів Університету з оновленою експозицією музею українського письменника, поета, публіциста, перекладача та вченого.

Іван Франко - людина універсальної обдарованості, титанічної працьовитості, незламної стійкості і революційної націленості в майбутнє. Він жив у бурхливу, сувору й складну історичну добу. Його дитинство озвучувалось прокльонами нещодавній панщині й відгомонами революційних настроїв 1848 року. Юність відсвічувала кумачами далеких барикад Паризької комуни й загравами пожеж у близькому робітничому Бориславі. Полудень віку поета збігся з першою російською революцією, яка окрилила його впевненістю в перемозі нового, вільного життя. В останні роки митця відчутнішою і ближчою ставала майбутня революційна битва. Іван Франко діяч, що уособлює цілу епоху української культури. Один з найвидатніших письменників слов'янських народів, ім'я, що здобуває все ширшу світову славу. Вже сучасники сприймають його як «велике астральне тіло, що гріє всю Україну, а світить далеко дальше».

Слухачі були раді такій теплій, сімейній атмосфері в музеї. Зустріч завершилась чаюванням та спілкуванням в колі однодумців, за що велика вдячність науковому співробітнику музею - Лесі Кирилович.

Інші новини